Noi oportunități pentru industria de difuzare au apărut odată cu disponibilitatea acestui nou standard
(pentru transmisia prin satelit și terestră) bazat nativ pe tehnologie IP. Specificația DVB-NIP (DVB Native IP), aprobată săptămâna trecută de Consiliul de conducere al DVB, oferă o punte între rețelele de internet în bandă largă și cele de transmisie. În același timp, deschide calea pentru o soluție de distribuție media cu adevărat convergentă.
DVB-NIP este rezultatul unui an de cercetare tehnică intensă a reprezentanților a peste 13 companii membre DVB, care reprezintă întreg lanțul de livrare media. Noul sistem, conceput pentru a utiliza DVB-S2X sau DVB-T2, este în întregime bazat pe IP și nu mai utilizează fluxul de transport MPEG-2 care a stat până acum la baza sistemelor de transmisie DVB. Totuși, o configurație compatibilă de tranziție, care utilizează încapsularea multi-protocol (MPE) pentru a transporta pachetele IP într-un flux de transport MPEG-2 (utilizând de exemplu DVB-S2) este de asemenea specificată, pentru a permite utilizarea tehnologiei DVB-NIP, chiar dacă receptoare complet compatibile sunt încă în etapa de dezvoltare.
Scopul standardului DVB-NIP este acela de eficientiza rețelele de difuzare pentru distribuția de conținut pe scară largă către dispozitivele IP moderne, integrând pe deplin tehnologiile de difuzare cu cele utilizate în rețelele de bandă largă. Operatorii pot folosi același semnal de difuzare pentru a acoperi atât aplicații profesionale (cache-uri CDN, distribuție de conținut către antene de emisie, hotspot-uri etc.), cât și aplicații de consum (DTH pentru televizoare native IP, difuzare către dispozitive IP prin funcționalitatea gateway-ului de acasă etc) .
Pentru operatorii de platforme și servicii DVB, o tranziție la emisia prin noul standard bazat nativ pe IP poate oferi atât reduceri de costuri, cât și noi venituri. Sursa principală de reducere a costurilor este capacitatea de a utiliza un singur headend OTT unificat pentru toate dispozitivele finale. Unificarea este posibilă și în dispozitivele client bazate pe IP, pentru soluțiile de gestionare a drepturilor digitale și pentru formatele de conținut. Noile venituri pot proveni din furnizarea de servicii către un număr mai mare de dispozitive și din vânzarea de spații publicitare cu valoare mai mare, bazate pe direcționare și pe analizele nou disponibile.
De fapt, DVB-NIP va reutiliza mai multe standarde DVB existente, inclusiv cele care au fost definite anterior pentru rețelele IP de bandă largă, adaptându-le pe acestea din urmă, acolo unde este necesar:
– DVB-I pentru descoperirea serviciului și metadatele programului
– DVB-DASH și DVB-AVC pentru codare și containerul audiovizual
– DVB-MABR pentru distribuție multicast
– DVB-GSE (Generic Stream Encapsulation) pentru adaptarea stratului de legătură
– DVB-S2X și DVB-T2 pentru transportul efectiv.
Specificația DVB-NIP a fost publicată ca DVB BlueBook A180 și va fi transmisă ETSI pentru standardizare oficială. Actualizările necesare pentru alte specificații sunt de asemenea publicate progresiv: DVB-GSE Partea 2 și Partea 3 sunt publicate ca DVB BlueBooks A116-2r2 și A116-3r1. Actualizările la specificațiile DVB-S2X, DVB-T2 și DVB-SI vor fi publicate în curând.