RCS & RDS, cea mai mare companie de comunicaţii fixe din România, va împrumuta 375 de milioane de euro printr-o emisiune de obligațiuni și 1,43 miliarde de lei (317 milioane de euro) prin contractarea unui credit bancar, ambele derulate prin compania-mamă Cable Communications Systems, înregistrată în Olanda, şi garantate cu activele companiei. Informaţiile sunt dezvăluite de agenţia de rating Standard & Poor’s (S&P), care a confirmat luni ratingul Cable Communications Systems (RCS & RDS) la “B+” şi şi-a modificat perspectiva asupra companiei de la stabilă la pozitivă, anunţând posibilitatea unei îmbunătăţiri a ratingului în următoarele 12 luni.
Această informație a venit pe piața din România cu doar câteva zile înainte ca AT&T să cumpere TimeWarner pentru +85 miliarde USD, cash si stoc. În mod normal, după aprobările autorităților, finalizarea va avea loc spre sfârșitul anului viitor.
Valoarea ProTV este estimată de specialiști la 300-400 milioane de dolari.
TimeWarner este principalul actionar al CME, care este actionarul televiziunilor Protv. Însă AT&T nu va păstra în portofoliu CME. Din mai multe motive:
1. CME este datoare 500 milioane USD catre TW, implicit catre AT&T.
2. AT&T are deja un grad mare de indatorare, iar achizitia TW le va urca datoria spre 150 miliarde USD (au doar 7 miliarde USD cash in conturi, vor trebuie sa se imprumute pentru a finanta achizitia). Vanzand partea lor din CME pot obtine intre 1.5 si 2 miliarde USD (incluzand si cei 500 milioane USD pe care CME ii datoreaza TW si pe care trebuie sa-i returneze)
3. Managementul TW nu a reusit sa creasca valoarea CME, in principal din cauza gradului mare de indatorare al companiei. E adevarat, au reusit sa stabilizeze compania si sa-i creasca indicatorii.
4. CME opereaza pe 6 piete mici din Europa Centrala si de Est, operatiunile AT&T in Europa, cele B2B, sunt in UK, Franta, Germania, Olanda, Spania. [ sursa ]