Procesul de trecere la DVB-T2 în Spania este încă în desfășurare și se așteaptă să fie completat în următorii ani. Acesta a fost planificat inițial pentru anul 2023, dar au existat întârzieri din cauza adaptărilor tehnologice necesare (potrivit datelor Ministerului pentru Tranziția Digitală din decembrie 2023, doar 31% din cele 39,1 milioane de televizoare din Spania sunt pregătite să vizioneze conținut UHD) și a întârzierilor generate de contexte neprevăzute, cum ar fi pandemia. Totuși, standardul DVB-T2 a fost deja folosit în Spania pentru transmisiile experimentale Ultra HD, precum cele din timpul Cupei Mondiale din Qatar din 2022​, deci tehnologia nu este cu totul nouă pentru spanioli.

Deși tranziția nu necesită modificări pentru antenele comunitare de recepție, televizoarele și receptoarele telespectatorilor din Spania trebuie să fie compatibile cu DVB-T2, pentru a putea recepționa viitoarele transmisii. Aceasta poate necesita achiziționarea de noi echipamente pentru televizoarele mai vechi, care nu sunt compatibile​.

Această tranziție este parte a unui efort mai larg de modernizare a infrastructurii de televiziune din Spania și este un pas necesar pentru a răspunde cerințelor tehnologice și așteptărilor publicului pentru conținut cu imagine de înaltă calitate.

Astfel, autoritățile spaniole pregătesc o actualizare a planului tehnic al televiziunii digitale terestre, pentru a efectua tranziția la tehnologia la DVB-T2, dar mai ales pentru a face loc unui nou canal național și a facilita introducerea mai multor canale UHD.

În prezent, există nu doar un multiplex digital terestru în Spania, ci un număr impresionat de astfel de sisteme de emisie terestră (de exemplu, în Barcelona sunt 17, în Jaen tot 17, în Madrid 16, în Sevilla 15, în Malaga 13, în Bilbao 11, în Valencia tot 11). Pe fiecare multiplex sunt transmise între 1 si 7 televiziuni (in medie 3-4). Faceți dvs. calculul câte televiziuni se pot recepționa în digital terestru în Spania…

Tranziția televiziunii digitale terestre din Spania la standardul DVB-T2 ar aduce îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește calitatea transmisiilor tv și ar permite o utilizare mai eficientă a spectrului de frecvențe (DVB-T2 folosește o modulare îmbunătățită, care va oferi o eficiență spectrală de peste 60%). 

Distribuie pe social media

By dvbnews